För dig som anställd

För dig som anställd så är det viktigt att du vet om dina rättigheter. Inte bara då det kommer till säkerhetsutrustning och annat som är viktigt för dig. Det företag som du är anställd åt ska på bästa sätt informera dig om dina rättigheter.

Dina olika rättigheter

Så klart så har du inte bara rättigheter utan även skyldigheter mot din arbetsgivare. När du börjar din anställning så bör du ha tagit reda på så mycket som möjligt vad som gäller. Förutom att du har rättighet till 25 dagars semester så finns det andra rättigheter som kan vara bra att du kollar upp. Det kan vara vad som gäller vid föräldraledighet eller annan typ av ledighet som inte räknas som semester. Dina skyldigheter som anställd är bland annat att följa de arbetstider som är satta, utföra dina arbetsuppgifter och följa de säkerhetsföreskrifter som finns på arbetsplatsen.

Gå med i facket

Vissa väljer att finnas med i ett fack för att kunna förhandla med sin arbetsgivare. För att få koll på vilket fack som du kan tänkas gå med i så är det en fördel att kolla upp dessa innan. Förutom en inkomstförsäkring så kan du få hjälp av ditt fackförbund då det kommer till löne- och utvecklingssamtalen som vanligtvis genomförs hos ett företag. Men det kan också vara fråga om juridiska frågor och hjälp vid olika förhandlingar. Facket ska finnas där som ett stöd vid frågor rörande din anställning.