Detta bör du veta när du anlitar en hantverkare

Att ta hjälp från någon professionell hantverkare kan vara underbart när man behöver fixa till sin bostad. Men tyvärr kan fel uppstå och då är det viktigt att kontakta den som utfört arbetet, så fort som möjligt för att inte gå miste om dina rättigheter.

Dokumentera felen och åtgärda absolut ingenting själv, det är viktigt att du har bevis för att kunna driva ett krav mot en hantverkare. När tvister uppstår är det även viktigt att du kontaktar en jurist för att få mer information och hjälp i situationen.

Hitta rätt hantverkare

Tid är pengar, speciellt när det kommer till hantverkare. Därför kan det vara en bra idé att fråga olika hantverkare om offerter, så du enkelt kan jämföra priserna. Det bästa är om de kan dela in kostnaderna i olika kategorier, så att du ser vad du betalar för och på så vis enklare kunna göra en rättvis jämförelse. Använd dig även av referenser för att kunna se vad tidigare kunder tyckt om hantverkaren.

Kolla upp om hantverkaren innehar F-skattebevis, annars är risken att du kan bli betalningsskyldig till sociala avgifter och skatt för hantverkarna, eftersom du räknas som uppdragsgivare. För att det skriftiga avtalet ska gälla måste det skrivas under av en behörig firmatecknare. Bestäm och skriv in, om det ska vara ett fast pris, takpris eller löpande (betalning per timme).

Besikta

Det är en bra idé att besikta när hantverket är utfört, om du är osäker på resultatet. Bestäm tillsammans med hantverkaren vem som utser besiktningsmannen och vem som betalar. Om något skulle visa sig vara fel, har du rätt att behålla de pengar som felet kostar att åtgärda. Tänk på att aldrig betala någonting i förskott och att ett ungefärligt pris inte får överskrida sin beräkning med 15 %.