Att arbeta med offentlig sektor

Många företag, stora som små, kan få kontrakt att leverera en vara eller tjänst till en offentlig sektor. Detta är alltså de verksamheter som är underställd staten, en primär- eller sekundärkommun, eller någon annan politisk enhet. Men detta har ett par viktiga skillnader från när man jobbar med företag i en privat sektor.

Alla offentliga sektorer är bunden av lagen att utföra sina inköp efter bestämda regler. Detta för att främja konkurrens och se till att ingen särbehandling eller uteslutande sker. Och detta gäller både svenska företag såväl som andra företag inom EU.

Första steget

Det första steget för ett företag är så klart att undersöka marknaden och hålla ett öga öppet efter upphandlingar som pågår. Dessa läggs upp på ett antal olika platser och det är bäst att försöka hålla koll på så många som möjligt. Nu kanske inte alla offentliga upphandlingar passar in för just ert företag, men det är bra att undersöka så många som möjligt.

Olika upphanlingar

När en upphandling annonseras som man känner att ens företag kan leverera, antingen själv eller tillsamman med ett eller flera andra företag, måste man lämna ett anbud. Detta är den helt klart mest utmanande delen i processen fram till att arbetet påbörjas då man endast har en chans på sig.

Den upphandlande myndigheten kommer inte att kontakta en för att förhandla, åtminstone inte i en vanlig upphandling. Av detta anledning gäller det att veta precis vilka marginaler man har och utforma det bästa anbudet man kan. Saknar man tidigare erfarenhet om detta är det bäst att anlita en expert inom området som kan vägleda en genom hela processen och hjälpa en att skriva anbudet.

Få ett avslut

Efter anbudet lämnats in är det mer eller mindre bara att vänta på att den upphandlande myndigheten tar beslut om vilket anbud som är bäst. Valen går visserligen att överklaga men det gäller att kunna yrka på varför valet den upphandlande myndigheten tog inte var det bästa alternativet.